Zeist, de middenstip van Nederland

De KNVB heeft in 2015 de keuze gemaakt om fors te investeren in de KNVB-campus. De Oranje-elftallen trainen sindsdien niet langer in Noordwijk en Hoenderloo, maar bereiden zich op interlands voor in Zeist. De bondscoaches steken niet onder stoelen of banken dat ze daar erg positief over zijn. En daar zijn wij in Zeist op onze beurt trots op! Recent heeft de KNVB gemeld opnieuw te willen investeren in een verdere uitbreiding.
Zeist wordt daarmee steeds belangrijker voor de KNVB en vice versa. Het gebruik van de campus laat zien dat de KNVB maatschappelijke initiatieven neemt. Zeister scholen maken in deze corana-tijd bijvoorbeeld dankbaar gebruik van de velden op de campus. Er is een partnership ontstaan waar iedereen blij mee is.

De VVD Zeist ziet kansen om de samenwerking tussen Zeist en de KNVB verder te versterken. Daarbij denken we vooral aan het zichtbaar maken van Oranje in het centrum van Zeist. De VVD Zeist vindt de tijd rijp om de samenwerking uit te bouwen door samen met de KNVB plannen te ontwikkelen die voordeel opleveren voor de inwoners, winkeliers en horeca in Zeist. Een concrete stap zou een Oranje fan-shop in het centrum van Zeist kunnen zijn. Gek genoeg is zo’n fan-shop er nog niet, terwijl Oranje populairder is dan ooit.

En er zijn ook andere kansen. Het nationale voetbalmuseum heeft haar activiteiten in Roosendaal recent beëindigd. Er wordt een nieuwe, beter bereikbare locatie gezocht waar de rijke voetbalhistorie en cultuur van ons land getoond kan worden. Uiteraard ‘state-of-the-art’: met moderne technologie zoals grote voetbalclubs dat doen in hun ‘experience centers’. De KNVB heeft overigens geen zeggenschap over dit museum maar een gezamenlijk bod van de gemeente en de KNVB kan mogelijk wel het verschil maken met andere gegadigden.

De KNVB-campus is voor dit alles geen voor de hand liggende locatie want het gebied is niet ingericht op het ontvangen van Oranje-supporters. Tegelijkertijd staat het centrum van Zeist juist te springen om een dergelijk initiatief te omarmen. In het centrum van Zeist zijn meerdere, geschikte locaties beschikbaar. De VVD ziet graag een ‘oranje magneet’ ontstaan in het centrum van Zeist met een ongetwijfeld gunstig effect op de omzet van winkeliers en de horeca in het centrum van Zeist.

Als VVD Zeist zijn we benieuwd wat de inwoners van Zeist hier van vinden: welke ideeën hebben jullie om de betekenis van de KNVB voor Zeist te vergroten?

Walter van Dijk
Fractievoorzitter VVD Zeist