Breder kijken dan windmolens en grootschalige zonnevelden

Raad en inwoners zijn september met elkaar in gesprek gegaan over duurzame opwekking van energie, het ruimtelijk economisch perspectief (REP) en een breed opgezet voorstel voor de toekomst van Zeist (Propositie). Het is mooi te zien hoeveel inwoners zich hier bij betrokken voelen, gewapend met kennis en ervaring . 

Tijdens een debat in de Raad op 1 oktober heeft raadslid Tjarda Struik namens de VVD nadrukkelijk aandacht gevraagd voor onderstaande punten, aansluitend bij onze breed gesteunde motie bij het concept-bod voor de regionale energiestrategie (RES). 

 

·       Draagvlak. Cruciaal, juist binnen de gemeente. Het gesprek moet breder gevoerd worden dan alleen met inwoners die al gemotiveerd zijn. De gemeente moet hierbij het voortouw nemen. De lijn moet starten vanuit een gebiedsvisie.

·       Inwoners noemen slagschaduw, geluidsoverlast en lekkage van gevaarlijke gassen als nadelige gevolgen van windmolens. De VVD vindt dat terecht. Inwoners moeten hier tegen worden beschermd. Zijn er eigenlijk wel mogelijkheden voor het plaatsen van windmolens? De gebiedsvisie moet dat duidelijk maken. Ook moeten er scherpe richtlijnen komen voor windmolenlocaties. Inwoners moet altijd de kans worden gegeven gedeeltelijk eigenaar van een windmolen te worden.

·       Is er werkelijk noodzaak in Zeist windmolens te plaatsen? De VVD wil in de eerste plaats op zonne-energie inzetten, niet op windmolens. Zonne-energie heeft veel minder impact op de omgeving en het welzijn van inwoners. Er zijn nog heel veel locaties niet benut; er valt nog een wereld te winnen. Energiebesparing: wat je niet verbruikt hoef je ook niet te besparen en zonne-energie zijn dus onze speerpunten. De drempel voor inwoners en bedrijven moet laag zijn. Als we hier een flinke impuls geven, liggen er heel veel kansen.

·       De wettelijke kaders zijn ons uitgangspunt: tot 2030 dus alleen wind- en zonne-energie. Onderzoek naar aardwarmte moet alle ruimte krijgen: de technologie ontwikkelt zich hier razendsnel. Regionaal moet de CO2-vrije kernenergie nadrukkelijk worden verkend voor de periode na 2030.

·       Het Ruimtelijk Economisch Perspectief (REP) zorgt voor een benadering in samenhang. Wonen, economie, mobiliteit en behoud van landschappelijke waarden worden er hierdoor bij betrokken. Windmolens raken aan de ruimte voor woningbouw. Juist in Zeist is er een schreeuwend tekort aan woningen voor de verpleegster, de agent en de leraar. Het hoeft niet te worden uitgelegd dat het landschap er niet mooier op wordt met windmolens of zonnevelden op de verkeerde plaatsen.

·       De Propositie van Zeist ondersteunt de gemeenteraad bij het maken van de juiste afwegingen. Het is een belangrijk document dat de toekomst van Zeist schetst. De VVD ziet graag dat de inwoners van Zeist nauw worden betrokken bij de verdere uitwerking van deze Propositie.