VVD Zeist: Zonne-energie, ja! Windmolens, nee, tenzij.

In de raadsvergadering van 16 juni is gesproken over de Regionale Energie Strategie (RES). 

Een belangrijk maatschappelijk vraagstuk dat steeds urgenter wordt en de komende tijd grote gevolgen zal hebben voor de invulling van ons landschap. De VVD diende over dit onderwerp een motie in om draagvlak nieuwe energiebronnen te vergroten, innovatie te bevorderen met een duidelijke voorkeur voor zonne-energie. Windmolens in beginsel nee, tenzij. Deze motie werd aangenomen, met de stem van GroenLinks tegen.

 

Nieuwe energiebronnen: heel normaal

VVD-woordvoerder Tjarda Struik benadrukte dat de inzet van de gemeente Zeist een volgende stap is richting een Zeist waar nieuwe energiebronnen de normaalste zaak van de wereld zullen zijn. Stapje voor stapje gaan we zo naar een steeds duidelijker beeld voor onze inwoners. 

 

Innovatie

De VVD herkent zich in het gebruik van bewezen techniek om de ambities vorm te geven. Tegelijkertijd wil de VVD ruimte houden voor innovatie en een regionale aanpak om de ambities te kunnen versnellen. Ook moet er ruimte zijn voor lokale initiatieven in onze regio. 

 

Kader voor windmolens beschermt inwoners

Zij gaf drie punten mee aan het College van B&W: 

·      Draagvlak bij de inwoners is cruciaal. Dit draagvlak moet groeien, het gesprek moet breder gevoerd worden, niet alleen met de inwoners die al gemotiveerd zijn mee te denken;

·      Windmolens kunnen nadelige gevolgen hebben: slagschaduw, geluidsoverlast, lekkage van gevaarlijke gassen. De VVD wil aan de ene kant verantwoordelijkheid nemen voor de landelijke opgave voor energie en aan de andere kant ruimte voor het individu open houden. Daarom is aan het college gevraagd kaders te ontwikkelen zodat inwoners tegen overlast kunnen worden beschermd. Zoals scherpe richtlijnen waaraan een windmolen locatie moet voldoen en / of inwoners de kans te bieden gedeeltelijk eigenaar te worden van een windmolen. 

·      Iedere gemeente krijgt in de RES de mogelijkheid een keuze te maken rond de energiemix. Wat de VVD betreft wordt dus maximaal ingezet op zonne-energie, met een lage drempel voor inwoners en bedrijven

 

Kort samengevat: Zonne-energie: ja, windmolens, nee, tenzij!