Aat en Nicolette Grinwis koninklijk onderscheiden

De lintjesregen 2018 viel dit jaar ook binnen de VVD-fractie in Zeist: raadslid Aat Grinwis werd koninklijk onderscheiden. Zoals op de foto te zien is, werd binnen de familie Grinwis niet alleen Aat maar ook zijn vrouw Nicolette gedecoreerd. Beiden werden Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Het spreekt voor zich dat wij Aat en Nicolette van harte geluk wensen met de onderscheidingen!

Burgemeester Koos Janssen sprak het echtpaar toe voordat hij de versierselen uitreikte. Hieronder volgt de integrale tekst. 

Geachte mevrouw Grinwis-Bruinsma en geachte heer Grinwis, beste Nicolette en Aat, wat bijzonder dat ik jullie vandaag als echtpaar mag toespreken. Een echtpaar dat enorm actief is in onze gemeente. Ik begin bij jou, Nicolette.

Je begon je vrijwillige carrière bij Hockeyvereniging Phoenix in 1992, 26 jaar geleden. Vanaf dat moment heb je generaties jonge mensen zorg, persoonlijke aandacht en stimulansen gegeven. In de periode dat je manager was van Heren 1, had je de gave om er steeds een hecht team van te maken. Je deed er alles aan om de onderlinge band te versterken. Je meest beroemde actie is toch wel: “Teambuilding in de keuken”. Aan het begin van elke seizoen zette je de jongens aan het werk om samen een heerlijk drie- of viergangendiner te bereiden. Als begeleider van de jeugdcommissie wist je jonge mensen steeds op een inspirerende en positieve manier naar een volgende stap te loodsen. Met speels gemak - en met een geweldige glimlach. Je zag dat een club met groeiambities, meer geld nodig had. En dus richtte je een Sponsorcommissie op. Als secretaris van de Stichting Accommodatie Phoenix was je bovendien betrokken bij de zorg voor het clubhuis en de velden. Je hebt je altijd vol overgave binnen de club ingezet. Dankzij je zorgzaamheid en je talent voor gezelligheid heerst er een goede sfeer binnen de vereniging. Het hoeft ons dan ook niet te verbazen, dat Olympisch Hockeyster Eva de Goede jou als haar favoriete vrijwilliger uitkoos. En je in 2012 de felbegeerde Gouden Sleutel van het Holland Heineken House in London gaf. 

Naast je inzet voor Phoenix was je van 2000 tot 2005 ook actief als lid van het jeugdbestuur van Tennisvereniging Griffensteyn. Ook hier was je een kei in het organiseren en regelen van allerlei activiteiten voor de jeugd. Je had het altijd feilloos in de gaten als er problemen waren. Op tactische en directe wijze wist je deze bespreekbaar te maken Zo leerden jonge mensen niet alleen veel over sportiviteit, maar ook over hoe met elkaar om te gaan.

Nicolette, je hebt je sporen verdiend in de sportwereld. In de ondersteuningsbrieven lees ik warme woorden van waardering voor al het werk dat je hebt verricht. Daarom vertel ik je met plezier, dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd je te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Namens de Koning reik ik je graag deze mooie onderscheiding uit.

Beste Aat,

Jij hebt ook niet stilgezeten. Ook jij hebt vanaf 2003 je sporen verdiend bij Hockeyvereniging Phoenix. Als voorzitter maakte jij je sterk om het karakter van de vereniging te behouden toen die een enorme groei doormaakte. Er kwamen twee kunstgrasvelden bij en een nieuw clubhuis. Je was de trekker bij de inrichting van een nieuwe verenigingsstructuur, waarin vrijwilligers zelf besluiten mogen nemen en verantwoordelijk zijn voor hun werk. Dankzij jou werd de privatisering van Phoenix een feit. Daarnaast zijn er verschillende initiatieven gestart om Phoenix maatschappelijk betrokken te maken. Je zocht de samenwerking met de reclassering, zodat mensen met een taakstraf kleine onderhoudswerkzaamheden konden uitvoeren op de velden. Er werd een huiswerkbegeleidingsgroep gestart. Zodat kinderen hun huiswerk gemakkelijker konden combineren met hun hockeytraining. Dit zijn mooie initiatieven, Aat. Je bent altijd bereid taken op te pakken. Ook als klusjesman en als scheidrechter zet jij je vele uren per week in voor de club. En als voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Hockeybond Midden Nederland hield jij je bezig met arbitrage, competities, districtselecties en club-bezoeken.

Door je netwerk in het Zeister bedrijfsleven heb je veel sponsors kunnen interesseren in projecten van de Stichting vrienden van Abrona. Met deze financiële middelen kon Abrona meer kleur geven aan het leven van mensen met een verstandelijke beperking. Ook de Stichting samen Oplopen maakte dankbaar gebruik van jouw waardevolle adviezen. Je wist binnen korte tijd diverse mensen en organisaties aan elkaar te koppelen om de Stichting zo weer een stap verder te helpen.


Daardoor kunnen méér gezinnen in nood geholpen worden, in een samenleving waarin veel mensen tegen problemen aanlopen. Sinds 2012 ben je ook voorzitter van de Stichting Rode Kruis, afdeling Zeist. Mede dankzij jouw inzet zijn mooie projecten tot stand gekomen. Zoals een waterproject in Kenia en het vakantieproject voor kinderen van gezinnen die het niet zo breed hebben. De afdeling Zeist van Het Rode Kruis is onder jouw leiding beslist zichtbaarder geworden in Zeist.

Je bent geliefd in Zeist, Aat. Dankzij de actie ‘STEM AAT IN DE RAAD’, ben je met voorkeursstemmen opnieuw in de gemeenteraad gekozen! Op 29 maart ben je begonnen aan je vierde termijn als raadslid voor de fractie van de VVD. De afgelopen vier jaar was je voorzitter van de commissie Ruimte en lid van het Presidium.

Beste Aat, er is veel waardering voor jouw grote maatschappelijke betrokkenheid. Je bent open, eerlijk en oplossingsgericht. Je weet de juiste mensen met elkaar te verbinden dankzij jouw enorme netwerk. Met veel genoegen zeg ik je, dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd jou te benoemen tot Lid in de orde van Oranje Nassau. Graag reik ik de daarbij behorende versierselen aan je uit.