Ernst van Splunter

Mijn naam is Ernst van Splunter (1963) en ik ben zelfstandig communicatieadviseur. Dat vak heb ik geleerd bij de VVD-afdeling Voorlichting in de Tweede Kamer. Het was de tijd dat Frits Bolkestein – waarvoor ik tientallen speeches mocht schrijven - mij leerde hoe je het beste uit jezelf kon halen om een goed politicus te worden.


Naast mijn werk als zelfstandige heb ik nog een baan: ik rijd kinderen uit het speciaal onderwijs iedere dag vanuit Utrecht naar het Heuvelrug College in Zeist. Steeds weer  is dat een uitdaging: 8 kinderen met een rugzakje en vanuit verschillende culturele achtergronden letterlijk en figuurlijk veilig vervoeren.


Naast de periode van ruim tien jaar in politiek Den Haag heb ik gewerkt bij de Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen, de Nederlandse Ontwikkelingsbank FMO, Pfizer, GS1 Nederland (barcodes) en Koninklijke Horeca Nederland. 


Als lid van het VVD-bestuur van de afdeling Den Haag en campagneleider bij de Statenverkiezingen in Zuid-Holland ontdekte ik dat gemeentelijke politiek net zo boeiend is als landelijke en provinciale politiek. Met veel plezier maak ik dus vanaf 2018 deel uit van de gemeenteraad van Zeist.  Het is mijn vaste overtuiging dat de VVD overal:

  • leidend moet zijn in de discussie
  • initiatieven moet nemen
  • alternatieven moet aandragen

In mei 2022 werd ik gekozen als fractievoorzitter. Ik voel mij bevoorrecht want ik mag een kundig en betrokken team aanvoeren met twintigers, dertigers, veertigers, vijftigers en een senior van 65+. 

Sinds 2004 woon ik met mijn gezin in Zeist. Ik ben betrokken bij de vereniging Schaerweijde, zowel bij hockey als golf en sta volop in de samenleving van ons dorp. Ik wil mij inzetten voor een veiliger Zeist, een Zeist dat nog duurzamer en groener wordt en ondernemers ruimte geeft te ondernemen. Dit alles op basis van teamgeest in de fractie, humor en relativeren. Vanuit dat perspectief hoeft u mijn voornaam niet al te serieus te nemen. Als communicatieadviseur en oud-lid van de Tweede Kamer ben ik regelmatig te gast bij BNR Nieuwsradio om commentaar te geven op het nieuws. 


Rollen en taken in de fractie:

·      Dorpen en Wijken: Hoge Dennen

·      Seniorenconvent (wordt als het aan ons ligt Presidium Nieuwe Stijl)

·      Lid Werkgroep Omgevingswet (deze wordt vrijwel zeker voortgezet)

·      Lid Werkgroep Vernieuwing Lokale Democratie (als deze wordt voortgezet)

 

Commissie Bestuur: Financiën (primair bij Marco, Ernst vooral met het oog op begroting en algemene beschouwingen)

·      Strategisch Financieel Instrumentarium

·      OZB en overige belastingen

·      Financiële kaderstelling (P&C-cyclus)

·      Subsidiebeleid

·      Leges

Andere onderwerpen:

·      Regionale samenwerking (U10, U-Ned etc) 

 

Commissie Ruimte Ruimtelijke ordening 

·      Regelgeving Ruimtelijke Ordening; Nieuwe Omgevingswet 

Ruimtelijke projecten, inhoudelijke en financiële commissies:

·      Wijziging bestemmingsplannen (ivm positie Alexander)

Commissie Ruimte: Ruimtelijke ordening 

·      Project nieuwe kern “Rijnwijk” (bij station Driebergen-Zeist)

 

Commissie Bestuur: Bestuur (primair bij Jarno, tijdens raadsvergadering bij Ernst)